Špania dolina a banícke múzeum

Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry v stredoslovenskej obci ŠPANIA DOLINA tvorí jedinečný súbor baníckych domov postavených z dreva a kameňa. Leží len 11 km od Banskej Bystrici.

Špania Dolina bola v minulosti v Európe známa najmä ťažbou medenej rudy. Popri murovaných objektoch, súvisiacich s činnosťou banskej správy tvoria podstatnú časť zástavby prízemné a poschodové banícke ľudové domy, budované zväčša zo zrubových konštrukcií na kamennej podmurovke. Kamenné i drevené steny omazali hlinou a obielili vápnom. Sedlové strechy s doštenými štítmi pokrývali pôvodne šindľom. Väčšina zo zachovalých ľudových domov je z 19. storočia.

Nádhernej panoráme dominuje ranogotický Kostol Premenenia Pána z 13. storočia s vysokou vežou s románskymi základmi. Ku kostolu s opevnením sa okrem cesty dá vystúpiť po 160 schodoch krytého schodiska. Vchádza sa doň z malého priestranstva s parčíkom, pri ktorom stojí renesančná budova bývalej klopačky zo 16. storočia. V objekte klopačky sú vzácne expozície z histórie tejto jedinečnej lokality. Unikátom je aj starý banský vodovod a známa miestna paličkovaná čipka. V historickej budove obecného úradu je novo zriadené Múzeum medi. Zážitkom je prechádzka v prekrásnej prírode po baníckom náučnom chodníku.

 


http://www.spoznaj.eu/spania-dolina-vylet