Čiernohronská železnička

Čiernohronská železnica je úzkokoľajná lesná železnica, postavená v roku 1908 pre zvoz dreva. Z celkovej dĺžky tratí 132 km sa po ukončení jej využívania štátnymi lesmi podarilo v rokoch 1983 – 1992 dobrovoľníkom zachrániť 20 km tratí a železničku premeniť na turistickú atrakciu.

Dnes premáva z Čierneho Balogu na tri smery – Vydrovo, Dobroč a Šánske od Veľkej noci do 15.9. každý deň. Počas letných prázdnin chodia denne i parné lokomotívy. Počas celého roka je možné objednať si mimoriadny vlak i so sprievodným programom.

História Čiernohronskej železničky sa začala písať v roku 1909 a v pravidelnej prevádzke bola až do roku 1982. Rozhodnutím vlády SSR z tohto roku mala byť celá dráha do roku 1985 zlikvidovaná. Na Silvestra tohto roku 1982 bola prevádzka definitívne zastavená a všetko zariadenie železničky bolo určené na zošrotovanie. V roku 1982 sa Čiernohronská železnička stala štátnou kultúrnou pamiatkou. V roku 1983 vznikla na ČHŽ tradícia bezplatných pracovných táborov STROMU ŽIVOTA. 1. mája 1992 sa na Čiernohronskej železničke obnovila prevádzka medzi Čiernym Balogom a Vydrovskou dolinou a o rok neskôr aj z Čierneho Balogu do Hronca. Od roku 1995 je majiteľom a prevádzkovateľom Čiernohronskej železnice miestne združenie obcí - Mikroregión Čierny Hron. Počnúc rokom 2001 je dopravcom - prevádzkovateľom dopravy Čiernohronská železnica, nezisková organizácia poskytujúca verejnoprospešné služby.

V okolí ČHŽ môžete nájsť veľa turistických lákadiel, ako napríklad lesnícky skanzen vo Vydrove alebo Dobročský prales. V zimných mesiacoch môžete isť na lyžovačku na Urbanov vrch. V okolí Čierneho Balogu taktiež nájdete množstvo miest na prenocovanie a výbornú stravu.


 www.chz.sk